Ideoista syntyy hyvä käsikirjoitus

  • tehnyt
käsikirjoitus

Elokuvatuotanto ei ole mitään, jos käsikirjoitus ontuu. Sitä ei pelasta edes paras kuvanlukutaito. Ja kaiken tämän pohjalla on vielä kunnolliset ideat, ehkä jostain kirjasta saatu ärsyke. Se käynnistää lisää ideoita ja ajatuksen siitä, miten jostain kirjasta saa koottua romaanin juonta seurailevan tapahtumasarjan. Tietenkin käsikirjoittaja lisää sinne jotain omintakeista ja persoonallista, mutta se on sallittua. Kun ideat on koottu, niistä poimitaan parhaimmat ja pyritään saamaan järjelliseen järjestykseen.

Käsikirjoitus on oikeastaan näiden ideoiden auki kirjoitettu suunnitelma. Itse manuskripti ei todellakaan ole mikään romaani itsessään vaan se on selkeä suunnitelma, jonka pohjalta elokuvaa voidaan kuvata. Jos suunnitelma on tarkka, niin elokuvaa on helppo viedä eteenpäin sen suunnitelman pohjalta.

Alku ja loppu – niiden varaan rakentuu paljon

Hyvä esimerkki siitä, miten elokuva koukuttaa katsojaa, on Pelikaanimies. Elokuvan alku ottaa katsojan mukaansa ja katsomista on pakko jatkaa eteenpäin. Ja tämä elokuva vie mennessään ihan viimeisille metreille asti. On myös paljon elokuvia, joissa on tosi lupaava alku, mutta sen jälkeen elokuva jää junnaamaan paikoilleen.

Käsikirjoitus ja varsinkin sen tarkoitus, on johdattaa katsojaa elokuvassa eteenpäin. Alun on kerrottava, mistä oikeastaan on kyse, mutta niin, että katsomista on jatkettava edelleen. Juoni johdattaa katsojaa kohti finaalia eli loppuratkaisua, jota ei missään nimessä saa paljastaa missään aikaisemmassa vaiheessa. Hyvällä elokuvalla on aina jopa yllättäväkin loppuratkaisu, ehkä jopa dramaattinen.

Elokuvan tekemisen vaiheet

Elokuva koostuu käsikirjoituksen ja kuvaamisen lisäksi monesta muustakin vaiheesta ennen kuin se on valmiina katsojien edessä. Ohessa on lueteltu elokuvan tekemisen vaiheet karkealla tasolla:

  • Ideat, niiden kehittely ja käsikirjoitus
  • Käsikirjoituksen hyväksyminen sekä resurssointi
  • Esituotanto, jossa valitaan muun muassa tuottaja sekä ohjaaja
  • Kuvaus ja äänitykset
  • Leikkaaminen sekä äänitehosteet ja musiikki

Roolisuoritukset elokuvassa

Elokuvatuotanto ei ole mitään ilman erinomaisia roolisuorituksia. Monen huonommalla juonella varustetun elokuvan on pelastaneet erinomaiset roolisuoritukset. Joillakin näyttelijöillä on uskomaton kyky tehdä roolista täydellisiä. Tällaisiin suorituksiin ovat pystyneet toisinaan myös tuntemattomammat näyttelijät ja hyvä roolisuorituksen myötä ponnahtaneet kuuluisuuteen kuin varkain. Elokuva ei saa näyttää väkisin näytellyltä.

Elokuvatuotanto on monen asian yhteensovittamista ja todellista yhteistyötä. Ohjaaja vastaa siitä, että taiteellinen kokonaisuus on täydellinen. Kuvauspäällikkö tai apulaisohjaaja pitää siitä huolen, että kaikilla on tiedossa, mitä kukakin tekee, missä ja millä hetkellä. Eli näyttelijöiden lisäksi on suuri määrä ihmisiä, jotka vastaavat siitä, että tuotanto sujuu joustavasti eivätkä aikataulut veny. Eikä myöskään sovi unohtaa elokuvan markkinointia eli yleisön löytämistä.