Siirry suoraan sisältöön

Kaikkien aikojen parhaat elokuvat Suomessa

  • tehnyt
Kaikkien aikojen parhaat elokuvat Suomessa

Asia, josta on aina helppo keskustella ja johon ei milloinkaan saa täydellistä ratkaisua. Mielipiteitä on monia ja jokainen on oikeassa. Kysymys on siitä, mitkä ovat kaikkien aikojen parhaat elokuvat Suomessa. Mukaan otetaan siis myös ulkomaiset elokuvat ja kiinnostavaa on se, miten niihin on suhtauduttu suomalaisten katsojien joukossa.

Yllättävätkö kaikkien aikojen parhaat elokuvat?

Ei varmasti, sillä ne ovat ehdottomasti imeneet katsojia varsin taajaan elokuvateattereihin. Jos listaa silmäilee, niin ei ainakaan ylläty siitä, että tietty sarja on ylitse muiden, vaikka se tavallaan rakentuukin monesta itsenäisestä osasta. Kyseessä on tietenkin 007 sekä siihen liittyvät monet elokuvat. Suosituin James Bond elokuva on 007 Spectre.

Daniel Craig onnistui pääsemään myös suomalaisten sydämiin omilla roolisuorituksillaan. Se ei kuitenkaan ole listan kärjessä vaan siellä komeilee Titanic, joka on vuonna 1997 James Cameron ohjauksessa valmistunut elokuva. Jos katsotaan muutaman ensimmäisen elokuvan jännityksen ja mielenkiinnon määrää, niin Sanuli olisi hyvä ratkaista ennen kuin aloittaa elokuvan katselun.

Kaikkien aikojen parhaat elokuvat -lista

Ensimmäinen listalla on siis Titanic, mutta toiselle sijalle yltää niin monen suosikki ja toisaalta elokuva, ‘joka oli pakko käydä katsomassa’. Se veti mukanaan yhtä lailla nuoria kuin vähän vanhempiakin katsojia. Kyseessä on tietenkin Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas vuodelta 2017. Kaikkien aikojen parhaat elokuvat -listalla se on ihan ansioistaan.

Siinä elokuvassa oli ja on edelleen sitä aitoa sekä oikeaa tuntematonta. Juuri sitä, mikä siihen elokuvaan on kuulunut aivan alusta lähtien. Se tuli uudistuneena, mutta se kunnioitti perinteitä, jotka näytettiin jo vuonna 1955 valmistuneessa Edvin Laineen versiossa. 

Positiivinen yllätys oli, miten monista tutuista sketseistä tunnetut näyttelijät saivat roolisuoritukset vietyä todella aidosti läpi. Heidän uskottavuutensa nousikin aivan uudelle tasolle ja siitä he voivat olla itsekin ylpeitä. Pelikaanimies voi tätä elokuvaa myös suositella.

Kuka jätti Uunon väliin?

Samaan tapaan kuin 007 on vallannut katsomot kerta toisensa jälkeen, niin sen on myös tehnyt kotimainen Uuno. Kyse on Uuno Turhapuro elokuvista, jotka useimmiten lytättiin kriitikoiden toimesta kerta toisensa jälkeen, mutta aina kansa kiinnostui ja sai nauraa sydämensä pohjasta Ere Kokkosen ohjaamia elokuvia.

Suositummaksi niistä on ehdottomasti noussut Uuno Turhapuro armeijan leivissä vuodelta 1984. Vesa-Matti Loirin näyttelemä Uuno oli monen suosikki, sillä aina sattui ja tapahtui, mihin hän vain elokuvassa ikinä koskikaan. Näitä elokuvia ei voi nauramatta katsoa, sillä Uunon ulkomuodon koomisuus oli vertaansa vailla.

Kaikkien aikojen parhaat elokuvat suomalaisten osalta

Suomen elokuvasäätiö pitää listaa, josta selviää elokuvista varsin paljon tietoja, mutta me olemme nyt tuijottaneet lähinnä katsojalukuja. Nehän kertovat kiinnostuksesta huomattavasti enemmän kuin lipputulot, jota ei kaikista elokuvista edes välttämättä tiedetä.

Mielenkiintoista on myös se, että kaikkien aikojen parhaat elokuvat -listalle mahtuu 10 parhaan joukkoon vain kolme suomalaista elokuvaa. Tuntemattoman sotilaan sekä armeijassa olleen Uunon lisäksi listalle on päässyt Rauni Mollbergin elokuva ‘Maa on syntinen laulu’. Muuten listaa täyttävät ulkomaisen elokuvat.

Kertooko se jotain Suomen elokuvateollisuuden pienuudesta vai siitä, että ulkomainen elokuva kiinnostaa meitä enemmän. Mielenkiintoista on myös se, että suosituimmat suomalaiset elokuvat tällä listalla ovat ajoittuneet eri vuosikymmenille. 

Onko parhaiden elokuvien lista sinulle tuttu?

Listaa on mielenkiintoista katsella sekä tehdä hakuja eri tavoilla. Sieltä voi tarkemmin perehtyä pelkästään suomalaisiin elokuviin ja sillä tiedolla selviääkin tarkemmin parhaat elokuvat Suomessa. 

Tuoreimmat elokuvat tuskin ovat vielä saaneet kaikkia katsojamääriänsä, sillä elokuvat pyörivät edelleen elokuvateattereissa. Niiden tiedot päivittyvät vähitellen ja siksi listaa onkin mielenkiintoista katsella myöhemmin uudelleen.