Siirry suoraan sisältöön

Elokuvat lapsille

Elokuvat lapsille ja lapsenmielisille

Uudet ikärajat elokuvissa tulivat voimaan kuvaohjelmalain myötä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikille elokuville sekä muillekin kuvaohjelmille asetetaan ikäraja ja se on merkittävä symbolilla. Ikäraja perustuu siihen, mitä elokuva esittää. Eli onko elokuvassa väkivaltaa, seksuaalista sisältöä tai sellaista sisältöä, joka on ahdistavaa lapsen kehityksen kannalta. Merkinnöistä S tarkoittaa elokuvan olevan sallittu kaikenikäisille. 7 tarkoittaa sitä, että se on kielletty alle 7-vuotiailta, mutta aikuisen seurassa 4 vuotta täyttäneet saavat katsoa. Samalla tavoin merkinnät 12 ja 16, jolloin ensin mainittua sopii aikuisen seurassa 9 vuotta täyttäneille ja jälkimmäinen 13 vuotta täyttäneille. 18 puolestaan kertoo elokuvan olevan kielletty alle 18 -vuotiailta ja niitä ei ole tarkoitettu alaikäisille edes aikuisen seurassa.

Elokuvat lapsille on yleensä tehty niin, että niissä on jokin juju, joka aukeaa parhaiten lapsille itselleen. Elokuva arvostelut puolestaan ovat usein aikuisten tekemiä eikä niissä juoni tai sanoma aukea samalla tavalla kuin lapsen silmin.

Elokuvat lapsille

Elokuva arvostelut - hyvä vai paha?

Se, että elokuvista kerrotaan jotakin etukäteen, on tietysti hyvä. Mutta mitä oikeastaan pitäisi lasten elokuvista kertoa? Ei riitä, että kerrotaan sen olevan tarkoitettu koko perheelle tai aikuismaisesti, mitä elokuva sisältää. Parhaat kommentit tulevat lapsilta, jotka näkevät sen eri silmin.

Lapsille tarkoitettu tuotanto pitäisi ehdottomasti saada lasten kommentoimana, jolloin perheet voisivat etukäteen keskustella lasten kanssa haluavatko he sen katsoa. Lapset tykkäävät elokuvista, joissa on selkeä juoni ja se etenee koko ajan. Enemmän kritiikkiä aiheuttaa tuotanto, jossa on paljon kaikenlaista ja se ei etene kronologisesti ja hyppii vähän väliä aiheesta toiseen.

Mitkä ovat hyviä lapsille tarkoitettuja tuotantoja?

Elokuvia on lapsille tehty paljon yhtä lailla Suomessa kuin ulkomaillakin. Vanhemmat muistanevat Peppi Pitkätossun tai Vaahteramäen Eemelin kaltaiset elokuvat, joissa tapahtui paljon, ne olivat jännittäviä, mutta myös lapsiystävällisiä. Entäpä sitten Onneli ja Anneli tai karhuherra Paddington? Jostain syystä Muumit toimivat lasten silmissä vuosi toisensa jälkeen, samoin Paavo Pesusieni.

Aikansa suosikki, Pelikaanimies elokuva oli ja on edelleen katsomisen arvoinen. Elokuva on ollut niin suosittu, että se on digitoitu ja samalla kuvasuhteet vaihdettu laajakuvaan, jolloin niitä on parempi katsoa laajakuvatelevision kautta. Näin on myös tehty Poika ja Ilves – elokuvalle. Juonellisesti hyvin eteenpäin soljuvat ovat lapsen silmiin parhaimpia. Niitä on helpompi ymmärtää kuin elokuvia, jotka hyppivät aiheesta toiseen.

Elokuvat lapsille
Elokuvat lapsille

Elokuvat lapsille - koko perheen yhteinen hetki

Tärkeintä niissä hetkissä, joita Pelikaanimies tai mitkä tahansa elokuvat lapsille voivat antaa, on se perheen yhdessä viettämä aika. Elokuvaa voidaan katsella hiljaisuuden vallitessa tai sitten kommentoida. Kommentoinnissa on aina se vaara, että lapsen luomasta mielikuvasta lähtee kokonaan idea pois eikä lapsi jaksa katsoa elokuvaa loppuun. Lapsen luoma oma mielikuva elokuvasta on se tärkein. Se on erilainen kuin aikuisen, mutta ei sillä ole mitään väliä. Pääasia, että lapsi nauttii näkemästään ja jopa kertoo siitä innostuneena myöhemmin.

Ikärajat elokuvissa on tehty sitä varten, että lapsen kehitystä ei haluta vaarantaa väärän tyyppisillä elokuvilla. Toki selväähän on, että saman ikäiset lapset voivat olla hyvinkin erilaisia. Se, mikä toista ahdistaa, on toisen mielestä jännittävä ja nautinnollinen. Mutta jos lapsi on arka, niin ehdottomasti kannattaa pitäytyä annetuissa ikärajoissa hyvin huolella. Pienempien on aina syytä katsella elokuvat aikuisten seurassa. Yksikin pieni kohtaus voi olla lapsen mielestä ahdistava.