Läs recensioner!

Pelikanmannen
i amerikanska medier
November 2005

Priser till Pelikanmannen i London och Chicago

Pelikanmannen fortsätter att fånga publikens hjärtan runt om i världen. Barnjuryn vid London Children's Film Festival gav Pelikanmannen en av de två huvudpriserna vid festivalen: First Light Young Jury Prize: Best Feature chosen by 7–11 olds. Juryn bestod av tio barn i åldrarna 7-11 vilka valda filmen bland åtta nominerade. I samma kategori tävlade filmer från Nederländerna, Indien, Iran, Storbritannien, Korea och USA.

Publiken vid Chicago International Children´s Film Festival belönade Pelikanmannen med “Best of the Fest”. Festivalen som organiserades för 22:a gången är den största festivalen för barnfilmer i Nordamerika och visar över 200 filmer från 40 länder.

Pelikanmannen har sålts för distribution på bio och TV i 15 länder förutom Finland, bland andra Japan, Belgien, Nederländerna , Luxemburg and flera Östeuropeiska länder.

Juni 2005

Pelikanmanen såld till Japan

Efter att ha gått sex månader på biograferna i Finland har Pelikanmannen sålts för distribution också i Japan. En japansk distributör har köpt alla distributionsrättigheter för Japan.  Förra månaden såldes rättigheterna för att visa Pelikanmannen på biograferna i Benelux -länderna. DVD-versionen utkommer i Finland och Sverige i juli. 

Amerikanska medier fortsätter hylla filmen. Rob Nelson i Citypages skrev efter filmfestivalen i Minneapolis om ”den genialiske Kari Ketonen” i huvudrollen och att hans "metod är lika mycket ornitologi som skådespeleri “och tillägger: ”I synnerhet jämfört med amerikanska barnfilmer är Pelikanmannen skojig och uppmuntrande mjuk."

Pelikanmannen fick pris som publikens favorit och bästa barnfilm i Zlín

Pan Pelikán (Pelikanmannen på tjeckiska) vann två av huvudpriserna vid den internationella barn- och ungdomsfestivalen i Zlín: Huvudpriset för bästa spelfilm för barn utsedd av en internationell barnjury och publikens pris för bästa spelfilm. Priserna mottogs av Kari Ketonen som fick utmärkt respons som huvudrollsinnehavaren i filmen.

Maj 2005

Pelikanmannen visas på biograferna i  Beneluxländerna

Pelikanmannen har sålts för biodistribution i Beneluxländerna. Det välrenommerade holländska bolaget A-Film distribuerar filmen, med premiär i Holland i november 2005.

Efter att ha fått ett specialomnämnande vid Kristiansands internationella barnfilmsfestival och mycket beröm i internationell press, fortsätter Pelikanmannen sin festivalrunda. Efter New York och Newport Beach, Toronto, Montreal och Kristansand, går turen till Amsterdam, München, Sheffield, Poznan, Zlin och Sodankylä. Pelikanmannen ska också visas i Minnesota and i Brasilien, där den dubbas på portugisiska. I höst ska filmen visas på filmfestivaler i bl.a. Israel och Iran.

Pelikanmannen fick beröm i amerikanska medier

Pelikanmannen började sin amerikanska turné i New York med trendsättande Tribeca Film Festival, som grundades av Robert De Niro, Jane Rosenthal och Craig Hatkoff. Endast två icke engelskspråkiga filmer visades i barnfilmsklassen. Pelikanmannen var den ena av dem. Filmen fick ett mycket gott mottagande i den amerikanska pressen.
Läs mer.

April 2005

Pelikanmannen erövrar världen

Pelikanmannen visas under våren på följande festivaler:

Tribeca Film Festival I, New York. Föreställningar fredag 22.4 kl.16.30, lördag 23.4 kl. 15.15 och söndag 1.5. kl. 15.00.

Newport Beach Film Festival i Kalifornien. Föreställning söndag 24.4 kl. 12.

Toronto internationella barnfilmsfestival . Föreställning lördag 30.4 kl. 12.30 och lördag 7.5 kl 13.

Kristiansand internationella barnfilmsfestival i Norge 26.4–1.5.2005

I Finland visas Pelikanmannen på filmfestivalen Iiris den 16 och 17 april.

Mars 2005

Redan 100 000 åskådare!

Under påsken kom Pelikanmannen upp till 100.000 åskådare.

Humanismens hand till Liisa Helminen

Liisa Helminen fick hederspriset Humanismens hand på filmfestivalen i Viitasaari, för Pelikanmannens regi och manus.

Februari 2005

Pelikanmannen i Kanada

Pelikanmannen, på franska Monsieur Pélican, visades på den internationella barnfilm s festivalen i Montreal.

Pelikanmannen fick två Jussi-priser

Pelikanmannen fick två Jussi-priser (finska "Oscars") för bästa scenografi och bästa ljud.

Januari 2005

Pelikanmannen har fem Jussi-nomineringar

Pelikanmannen har fem nomineringar till Jussi statyetterna - Finlands motsvarighet till Guldbaggar eller Oscars. Nomineringarna är i kategorierna bästa film, manlig huvudroll, foto, scenografi och ljudplanering.

December 2004

Pelikanmannen på biograferna

Familjefilmen Pelikanmannen (regi Liisa Helminen) hade sin efterlängtade premiär på biografer i hela Finland den 17 december 2004.

Salminen fick Gyllene Grodan

Pelikanmannens filmfotograf Timo Salminen belönades i december 2004 med The Golden Frog Award (den gyllene grodan) vid Camerimage filmfestivalen i Lodz i Polen, för filmen Mannen utan samvete.

November 2004

Pelikanmannen flyger till Berlin

Familjefilmen Pelikanmannen har utvalts att tävla i barnfilmskategorin på den berömda filmfestivalen i Berlin. Festivalen ordnas i februari 2005.

Liisa Helminen fick pris i Finland

Regissören Liisa Helminen mottog 2004-11-20 såväl Matti Pellonpää-priset i Saarijärvi, som Pikku Karhu- ( Den Lilla Björnen) priset i Uleåborg. Ljudplanerare Paul Jyrälä och producent Hanna Hemilä var båda nominerade till filmbranschens Finlandiapris, men blev utan pris. Som tröst kunde man konstatera att 33 procent av de nominerade representerade Pelikanmannen.

Oktober 2004

Nykänen fick statens filmpris

Filmklipparen Jukka Nykänen fick statens filmpris.

Februari 2004

Ett första smakprov

Trailern för Pelikanmannen började 2004-02-13 visas på biograferna före Disneys familjefilm Björnbröder.

November 2003

De sista pelikanmannaminnena

Det sista som spelades in var bilder av Högholmen shimpanser och gulnande löv.

Juni 2003

Pelikanen började spelas in

Inspelningen av filmen Pelikanmannen började vid Torkelsbacken i Berghäll, Helsingfors den 9 juni 2003.